En god och smakrik rätt med rostat surdegsbröd, Gruyère, smörstekt Karlsjohansvamp och pocherat ägg.

Antal: ca 2 portioner portioner
Ingredienser:
- ca 500 g Karljohan eller annan svamp
- 75 g smör till stekning
- 2 skivor surdegsbröd
- 1 dl riven Gruyère
- salt och svartpeppar
- riven Gruyère och kryddgrönt till garnering
- 2 ägg
- 1 liter vatten
- 2 tsk ättiksprit (12%)
- ½ tsk salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på grill.
- Rensa svampen och skär i bitar, ca 2 x 2 cm. Stek svampen i en torr stekpanna i några minuter så att den vätskar av sig. När all vätska har avdunstat, tillsätt smör och fräs svampen i ytterligare 10 minuter eller tills den börjar bli gyllenbrun. Smaka av med salt och peppar.
- Pochera äggen genom att koka upp vatten, ättiksprit och salt i en kastrull. Sänk värmen och låt sjuda. Pochera ett ägg i taget. Knäck ett ägg i en kopp. Rör upp en virvel i vattnet med en sked och låt ägget försiktigt glida ner i vattnet i mitten av virveln. Låt ägget sjuda i 1-2 minuter eller tills äggvitan har stelnat men gulan är fortfarande lös. Ta försiktigt upp ägget med en hålslev och låt rinna av. Lägg åt sidan.
- Fördela den rivna Gruyère-osten på brödskivorna. Grilla i ugnen tills osten har smält och börjar bli lite gyllenbrun, i ca 5 minuter. Håll koll så att det inte bränns!
- Fördela svampen på brödskivorna och toppa med de pocherade äggen. Strö över en massa riven Gruyère, flingsalt och nymalen svartpeppar. Garnera med kryddgrönt. Servera direkt.


