En baskisk fiskgryta med potatis och jalapeños som värmer gott i kylan.

Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- ca 600 g fast vit fisk (t ex torsk, hälleflundra)
- 2 gula lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 3 jalapeños
- 700 g potatis
- 2 msk olivolja
- 8 dl fisk- eller grönsaksbuljong
- 2 dl vitt vin
- ca ½ tsk rökt paprikapulver
- 1 tsk salt
- 1 krm nymald svartpeppar
- hackad persilja och finrivet citronskal till garnering
Gör så här:
- Skär fisken i mellanstora bitar.
- Skala löken, skär i halvor och skiva. Skala och skiva vitlöken tunt.
- Kärna ur och skiva jalapeñon. Skala och skär potatisen i bitar.
- Värm olivolja i en gryta eller stor kastrull.
- Fräs lök och vitlök i några minuter tills de blir mjuka.
- Tillsätt jalapeñon och fräs i någon minut till.
- Tillsätt potatis, buljong, vin och paprikapulver och koka upp.
- Låt sjuda i ca 15 minuter eller tills potatisen är nästan klar.
- Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mer rökt paprikapulver om så önskas.
- Lägg försiktigt ner fiskbitarna i grytan och sjud på låg värme i ca 5 minuter.
- Garnera fiskgrytan med hackad persilja och rivet citronskal.


