
En matig paj är så himla gott – och tänk vad oändligt många olika fyllningar man kan smaksätta den med! Det har regnat här i Stockholm så förhoppningsvis kan vi hitta lite svamp. Först måste vi dock tömma frysen på förra årets svampskörd – och då får det bli denna smarriga lök- och svamppaj med parmesanost. Vi använder färdig smördeg här så går pajen snabbt att göra och dessutom blir den härligt frasig och god!
Antal: 6-8 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 förpackning färdigkavlad smördeg
- 3 medelstora gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- ca 200 g svamp
- 1 1/2 dl riven parmesan
- 2-3 msk smör
- 4 ägg
- 1 1/2 dl mjölk
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- färska örter till garnering
- Det går även bra att byta ut osten mot någon annan smakrik ost som t ex Gruyère, Västerbottensost eller vällagrad prästost.
Gör så:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Lägg ut smördegen i en pajform, 24-26 cm i diameter så att degen går upp på kanterna. Nagga botten med en gaffel och förgrädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
- Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlök. Rensa och skär svampen i mindre bitar.
- Stek löken i smör i en stekpanna tills den är mjuk, utan att den får färg. Lägg åt sidan.
- Stek vitlök och svamp i smör i stekpannan.
- Rör ihop ägg, mjölk, grädde och salt.
- Fördela lök, svamp och ost i pajformen och häll över äggstanningen.
- Grädda pajen i nedersta delen av ugnen i ca 25 minuter eller tills äggstanningen har stelnat.
- Garnera med färska örter.


