Indisk pakora (potatis- och ärtbollar) med koriander- och myntachutney & myntayoghurt

Vi älskar indisk mat, speciellt indiska grytor men tycker det kan vara svårt ibland att få till den där djupa, intensiva och fylliga smaken som autentisk indisk mat har. Det beror kanske på tillgång till kryddorna, som spelar en sådan viktig del eller så beror det kanske på något annat – men vi fortsätter att testa oss fram. Dessa indiska pakora tycker vi däremot blev riktigt goda – krispiga och smakrika! Servera bollarna med en eller båda såserna att doppa i.

Antal: ca 25-30 stycken portioner

Ingredienser:

  • ca 500 g potatis, kokt och mosad
  • 3 dl tinade gröna ärtor
  • 2-3 finhackad gröna chilies
  • 4 vårlök, tunt skivade
  • 1 tsk malen koriander
  • 3 msk finhackad färsk koriander
  • salt

Frityrsmet

  • 2 ½ dl kikärtsmjöl
  • 1 tsk gurkmeja
  • ½ tsk chilipulver
  • 1 tsk bakpulver
  • ca 2 dl vatten
  • olja till fritering

Mynta- och korianderchutney

  • 2 dl färsk mynta
  • 2 dl färsk koriander
  • ½ – 1 urkärnad grön chili
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • saft från 1 lime
  • 1 msk strösocker
  • salt

Yoghurtsås med mynta

  • 3 dl naturell yoghurt
  • 1 msk finhackad mynta
  • 1 msk färskpressad citron
  • 1 tsk honung
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med att göra mynta- och korianderchutney genom att köra alla ingredienser i en matberedare eller med mixerstav till en puré. Smaka av med salt och eventuellt mer socker.
  2. Blanda ingredienserna till myntayoghurtsåsen. Smaka av med salt och peppar.
  3. Rör ihop potatis, ärtor, chili, vårlök, koriander och färsk koriander. Smaka av med salt. Rulla röran till ca 30 bollar (köttbollsstorlek) och lägg på ett fat. Ställ in bollarna i kylskåpet i minst 30 minuter.
  4. Under tiden, blanda kikärtsmjöl, gurkmeja, chilipulver och bakpulver. Tillsätt en fjärde del av vattnet (50 ml) and rör om till en slät smet. Tillsätt resten av vattnet och blanda till en slät smet.
  5. Värm oljan till 180 grader. Doppa en boll i smeten, lägg ner i oljan och fritera tills den blir gyllenbrun. Lägg på hushållspapper för att rinna av. Fritera alla bollarna, några åt gången, tills de blir gyllenbruna. Servera direkt med yoghurt och mynta- och koriander chutney.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Chokladpaj med espresso­fyllning

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x