En fantastiskt god körsbärskaka med cream cheese och lemon curd.

Antal: 10-12 bitar portioner
Ingredienser:
- 150 g smör
- 5 dl vetemjöl
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- 2 dl gräddfil
- 1/2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk bikarbonat
Fyllning
- 200 g cream cheese
- 1 ägg
- 1/2 dl strösocker
- finrivet skal från 1/2 citron
- ca 1/2 dl lemon curd
- 2 dl körsbär eller bigarråer, urkärnade
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar botten.
- Gör en smuldeg genom att blanda smör, vetemjöl, socker och vaniljsocker i en matberedare eller för hand. Lägg 2 ½ dl av smuldegen åt sidan.
- Blanda ner ägg, gräddfil, bakpulver och bikarbonat med resten av smuldegen. Rör ihop till en kraftig smet och bred ut den i formen. Dra försiktigt upp lite smet mot kanten av formen. Klicka ut lemon curden i formen.
- Rör ihop cream cheese, ägg, socker och citronskal till fyllningen och häll ner i formen. Lägg i körsbären och strö över resten av smuldegen. Grädda kakan i ca 45 minuter. Täck med folie mot slutet om den börjar få för mycket färg. Låt kakan svalna i formen.
- Toppa eventuellt med mer körsbär strax innan servering om så önskas.
Tips!
- Ett fiffigt och enkelt sätt att kärna ur körsbär är att lägga körsbäret på toppen av en flaska, tryck sedan ner en ätpinne i körsbäret så att kärnan åker ner i flaskan.

