Lax- och potatisfrittata

En twist på den klassiska svenska rätten laxpudding, där löken är karamelliserad och potatisen är lagd i form av en frittata. Enkel att laga och passar både till vardag och fest.

Ingredienser:

  • 800 g potatis
  • 3 lök
  • 300 g kallrökt lax
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • ½ tsk salt
  • 1 nypa vitpeppar
  • 2 msk hackad dill
  • Rivet skal från 1/2 citron
  • 2 msk smör
  • lite olja
  • skirat smör
  • citron

Gör så:

  1. Värm ugnen till 200 grader. Smörj en form eller gjutjärnspanna.
  2. Skala potatisen och småkoka den i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Häll av vattnet och skölj med kallt vatten för att avstanna tillagningen.
  3. Skala löken och skiva. Stek i stekpannan i 2 msk smör och lite olja i ca 20 minuter tills den blir mjuk. Rör om då och då så att den inte bränns.
  4. Börja med att lägga ett lager potatis i botten av formen, fortsätt med att varva lök, lax och potatis. Avsluta med ett lager potatis på toppen.
  5. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen och slå den över formen.
  6. Ställ in formen i ugnen i 30-40 minuter, eller tills potatisen är mjuk och gyllenbrun.
  7. Servera med skirat smör och citron.
0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Potatis- och purjosoppa med limeblad

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x