
En klassisk blini där vi blandar ner den goda smakrika Gruyère-osten i smeten och sedan toppar den med smetana, löjrom, rödlök och Gruyèreflarn. Mums!
Antal: 12 stycken portioner
Ingredienser:
- 1/8 paket färsk jäst
- 1 1/2 dl mjölk
- 1 ägg
- 1 dl bovetemjöl
- 1/2 dl vetemjöl
- 1/4 tsk salt
- 75 g Gruyère AOP, riven
- 25 g smör, smält och avsvalnat
- smör till stekning
- 1 dl smetana
- ca 75 g löjrom
- 1/2 dl rödlök
- dillvippor
Gör så:
- Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader, och rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och vispa ner äggulan.
- Blanda bovetemjöl, vetemjöl och salt. Blanda ner mjölet och 50 g Gruyère-ost i mjölk- och äggblandningen och vispa till en jämn smet. Låt smeten jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
- Värm ugnen till 175 grader. Lägg resterande riven Gruyère i en hög på bakplåtspapper på en bakplåt. Platta till osten något och ställ in i ugnen i ca 8 minuter tills osten har smält och börjat bli gyllene. Ta ut ur ugnen och låt svalna så att osten stelnar. Bryt sedan i 12 bitar.
- Vispa äggvitan till ett fast skum. Blanda smöret med den jästa smeten. Vänd försiktigt ner äggvitan. Smält lite smör i en plättpanna, alternativt stekpanna. Klicka ner smeten och stek gyllenbruna på båda sidor.
- Vid servering, lägg en klick smetana, lite rom, rödlök och ett Gruyèreflarn på varje blini. Garnera med dill


