En inspirerande soppa med grönsaker, makaroner, örtkrutonger och Gruyère-ost. Perfekt för en mysig middag!

Ingredienser:
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- ca 200 g morötter
- ca 200 g potatis
- 2 selleristjälkar
- ca 100 g zucchini
- 200 g blomkål
- 1 lagerblad
- ca 1.3 liter grönsaksbuljong
- 1 dl vispgrädde
- 2 1/2 dl okokta makaroner
- 1 -2 msk färskpressad citron
- 2 msk hackad persilja
- till smak salt
- till smak peppar
- ca 1 dl riven Gruyère
- 2-3 skivor vittbröd
- 1/2 tsk örtsalt
Gör så:
- Börja med att göra örtkrutongerna. Värm ugnen till 175 grader. Skär brödet i centimeterstora tärningar. Lägg i en långpanna. Rör ihop olivolja och örtsalt. Ringla över brödbitarna och blanda. Rosta i 5-10 minuter eller tills de blir gyllenbruna. Rör om då och då.
- Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna morötter och potatis. Finhacka sellerin. Tärna zuchinnin och skär blomkålen i bitar.
- Fräs lök i olivolja i en kastrull i några minuter. Tillsätt vitlök, morötter, potatis och selleri och fräs i några minuter till.
- Tillsätt buljong och lagerblad och koka upp. Låt sjuda i ca 10 minuter.
- Under tiden, koka makaronerna enligt förpackningen i en annan kastrull.
- Lägg sedan i zucchini, blomkål och grädde i soppan, koka upp och låt sjuda i ca 5 minuter till.
- Rör ner makaronerna i soppan och smaka av med citron, persilja, salt och peppar.
- Servera soppan i skålar och toppa med örtkrutonger, Gruyère och hackad persilja.


