En enkel och snabbt recept på sparristarte med potatis och parmesan. Perfekt som lunch eller middag.

Ingredienser:
- 1 kyld rulle á 250 g smördeg
- 200 g fast potatis
- 1 msk olivolja
- 4-5 stycken grön sparris
- 50 g riven plus lite till garnering parmesan
- enligt smak salt
- enligt smak peppar
- till pensling uppvispat ägg
Gör så:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Rulla ut smördegen på en bakplåt – låt pappret ligga kvar.
- Skala potatisen och skiva tunt, gärna med en mandolin. Annars kan man använda en osthyvel också. Lägg potatisen i kallt vatten under tiden man skivar den. Sila bort vattnet och pressa ur överflödigt vatten. Torka med lite hushållspapper.
- Blanda potatis med olivolja. Tillsätt lite salt och peppar.
- Lägg ut potatisskivorna lite omlott på smördegen, men lämna en ca 2 cm kant.
- Strö parmesanosten över potatisen.
- Pensla smördegskanten med ägg.
- Med en potatisskalare, hyvla tunna strimlor sparris.
- Ställ in plåten med i ugnen och grädda i ca 12 minuter.
- Ta ut plåten och fördela sparrisen över smördegen.
- Grädda i ytterligare ca 5 minuter, tills sparrisen har tillagats lite.
- Strö över ev lite salt och peppar.
- Garnera med hyvlad parmesan.
- Skär upp i bitar och servera genast!


