En frittata är en italiensk variant av en omelett, som tillagas främst på ägg och potatis och kan varieras på många olika sätt. Det är en perfekt ”tager vad man haver i kylskåpet” rätt! Vi älskar frittata och lagar den ofta när vi har lite överbliven kokt potatis. Idag bjuder vi på ett recept där vi använder chorizo, zucchinni och manchego-ost – så otroligt gott! Den kan tillagas i en bakform eller direkt i en gjutjärnspanna i ugnen, och är god att äta varm eller kall, gärna med en fräsch sallad. Perfekt att ta med sig ut på picknicken!

Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 300 g potatis
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 150 g zucchini
- 200 g chorizo
- 100 g manchego-ost
- 6 ägg
- 3 msk olivolja
- 1/2 tsk salt
- 1/4 tsk svartpeppar
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader. Man kan tillaga frittatan antingen direkt i en gjutjärnspanna eller i en mindre bakform som rymmer minst 1 liter. Ifall ni använder en bakform, smörj den.
- Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 10 minuter. Låt svalna något och skär i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Skär zucchini och chorizo i halvmånar. Riv osten.
- Fräs lök och vitlök i 1 msk olivolja i några minuter i en gjutjärnspanna, ca 24 cm i diameter eller i en stekpanna. Tillsätt zucchini och stek tills den börjar bli lite mjuk. Lägg lök och zucchini åt sidan. Stek korven i några minuter, och lägg åt sidan. Värm 1 msk olivolja utan att rengöra pannan och stek potatisen tills den börjar få färg.
- Vispa äggen i en skål och rör ner lök, zucchini, chorizo, potatis, ost, salt och peppar. Häll ner äggblandningen tillbaka i stekpannan eller i bakformen. Ställ in i ugnen och grädda i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna något innan servering.


