Idag bjuder vi på en lite ovanligare kaka – nämligen chokladkaka med zucchini. Va, grönsaker i en kaka!?!?! ! Tänker ni säkert. Vilket ni nog också gjorde första gången ni hörde talas om morotskaka – och det kan vi väl alla konstatera att det är världens godaste kaka. Denna kaka ligger faktiskt i klass med morotskakan. Zucchini bidrar inte direkt med någon smak utan istället gör kakan härlig saftig. För er som har hängt med oss länge, dvs i sisådär 15 år, så kanske ni känner igen receptet från vår första bok Två systrars söta.

Antal: 8-10 bitar portioner
Ingredienser:
- 2 ägg
- 2 dl solrosolja eller rapsolja
- 3 dl strösocker
- 5 dl riven grön zucchini (ca 2 st medelstora)
- 3 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 4 msk kakao
- 2 dl grovhackade pistagenötter
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång bakform eller hålform.
- Vispa ägg, olja och socker poröst. Rör i zucchini.
- Blanda de torra ingredienserna. Rör ihop med smeten och tillsätt pistagenötterna.
- Häll smeten i formen. Grädda kakan mitt i ugnen i 45 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr.
- Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt den kallna under formen.
- Om man vill kan man blanda lite florsocker med vatten och ringla över kakan. Eller för en ännu ”chokladigare” kaka använd chokladglasyr.


