En krämig potatis- och purjolökssoppa med smak från varmare breddgrader, nämligen limeblad.

Ingredienser:
- ca 500 g potatis
- 2 purjolökar
- 2 msk smör
- 1 1/4 liter grönsaksbuljong
- 3–4 limeblad
- ca 1 dl crème fraîche
- efter smak salt
- efter smak peppar
Gör så:
- Skala och skär potatisen i bitar. Skölj och skiva purjolöken.
- Stek purjolöken och potatisen i smör i en kastrull i några minuter över låg värme.
- Tillsätt buljong och limeblad och låt puttra i ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
- Ta bort limebladen och kör soppan i matberedare eller använd stavmixer – men den ska inte vara helt slät.
- Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt crème fraîche. Låt koka upp.
- Späd med lite buljong om så önskas. Smaka av med salt och peppar.
- Tips! För en ännu mer asiatisk touch, byt ut crème fraîche mot kokosmjölk.


