Torsk och fänkåls­gratäng med potatismos

Fiskgratäng med en extra god touch av fänkål.

Ingredienser:

  • 4 à ca 250 g torskryggfiléer
  • ca ½ tsk salt
  • 100 g fänkål
  • 25 g smör
  • salt och svartpeppar
  • dill till garnering

Sås

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 dl grädde
  • ½ fiskbuljongtärning
  • 1-2 msk pressad citronsaft
  • ½ tsk rivet citronskal
  • 1 msk hackad dill
  • salt och vitpeppar

Potatismos

  • 800 g mjölig potatis
  • 1-2 dl varm mjölk
  • 50 g smör
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader. Smörj en ugnsform.
  2. Salta torskfiléerna. Skiva fänkålen så tunt som möjligt. Använd gärna en mandolin.
  3. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa sedan potatisen genom en potatispress. Värm grädde och smör tills smöret har smält och häll ner i potatisen under vispning. Smaka av med salt och peppar.
  4. Blanda alla ingredienserna till såsen förutom dillen i en kastrull. Värm och rör om tills buljongtärningen har lösts upp. Rör ner dill och smaka av med salt och peppar.
  5. Fräs fänkålen i smör i en stekpanna i några minuter. Fördela fänkålen i ugnsformen. Lägg ner torskfiléerna i mitten av formen. Klicka ut potatismoset runtom fisken. Häll till sist såsen över fisken. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills fisken är genomkokt och moset gyllenbrunt. Lägg på lite folie ifall den börjar få för mycket färg. Låt gärna stå i 10 minuter innan servering. Garnera med lite dill.
0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Halloumi med granatäpple, honung och mynta

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x