Ugnsbakad lax är en fiskrätt som går hem hos alla i våra familjer. Dessutom är den enkel och snabb att tillaga, och perfekt att göra till många. Till laxen serverar vi en supergod potatis- och broccolimos samt en krämig örtsås.

Ingredienser:
- 600 g lax
- 1 kg potatis
- 250 g broccoli
- 50 g smör
- 1 1/2 dl standardmjölk
- salt
- vitpeppar
- färska örter
- 2 dl majonnäs
- 1 dl gräddfil
- 1/2 dl hackad örter
- 1/2 fint rivet skal från citron
- salt
- vitpeppar
Gör så:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Lägg bakplåtpapper på en bakplåt eller i en ugnssäker form. Lägg i laxfilén med skinnsidan nedåt. Salta och peppra. Ställ in i ugnen och ugnsbaka i ca 20-25 minuter.
- Skala potatisen och lägg ner i kallt vatten i en kastrull. Salta rikligt. Koka upp och låt sjuda i ca 15 minuter.
- Ansa och skär broccolin, även stjälken, i bitar. Lägg ner broccolin efter 5 minuter och fortsätt koka i 5-10 minuter till.
- Sila av vattnet och låt ånga av. Lägg i smör och stöt med en potatispress. Vispa sedan i den varma mjölken till en fluffig mos. Vispa inte för mycket för då kan moset blir klistrigt. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Rör ihop ingredienserna till örtsåsen. Smaka av med salt och peppar.
- Garnera laxen med färsk örter och servera laxen med potatis- och broccolimos och örtsåsen.


