En smakrik och lättlagad thailändsk laxsoppa med kokosmjölk, champinjoner, broccoli, chili och lime.

Ingredienser:
- 400 g lax
- 100 g färska champinjoner
- 16 körsbärstomater
- 2 st citrongräs (endast den vita delen)
- 1 röd chili
- 2 salladslökar
- 200 g broccoli
- 8 dl hönsbuljong
- 8 dl kokosmjölk
- 1 msk riven färsk ingefära eller galangal
- 4 limeblad
- 2 msk fisksås
- 1/2 dl färskpressad limesaft (1–2 lime)
- 1 kruka koriander, hackad
- 1 lime i klyftor
- chili till garnering
Gör så:
- Skär laxen i kuber. Dela champinjonerna om de är små eller skär dem i skivor. Halvera körsbärstomaterna. Krossa citrongräsen och strimla dem tunt. Kärna ur chilin och skär den i tunna skivor. Skiva salladslöken. Skär broccolin i mindre bitar.
- Blanda buljong och kokosmjölk i en stor kastrull. Tillsätt galangal eller ingefära, citrongräs, limeblad och chili. Koka upp och låt soppan sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt broccolin och fortsätt sjud i 5 – 10 minuter.
- Lägg ner laxen, champinjoner, tomater och låt soppan sjud försiktigt i några minuter. Laxen ska bli precis tillagad utan att falla sönder.
- Blanda i fisksås och limesaft. Häll upp i soppskålarna. Strö salladslök och koriander över soppan och servera direkt med limeklyftor.
- Om mer hetta önskas, toppa med ytterligare lite skivad chili.


