
Caponata är en siciliansk mustig tomat- och auberginegryta som serveas ofta som antipasto eller som tillbehör till grillat kött eller fisk. Den kan även serveras som en huvudrätt med pasta eller ris.
Antal: 3-4 portioner portioner
Ingredienser:
- 2 aubergine
- 1 gul lök
- 4 tomater
- 1 röd paprika
- 2 msk olivolja
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk socker
- 1 tsk torkade oregano
- 1 tsk salt
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 2 dl vatten
- 1 kruka färsk basilika
- 1 mozzarella
- lite chili flakes
- salt och peppar
- jasminsris eller pasta till servering
Gör så:
- Skär aubergine i cm-stora tärningar. Grovhacka lök och tomater. Kärna ur och grovhacka paprikan. Hetta upp 2 msk olivolja och fräs auberginen på hög värme till den har fått fin färg. Lägg över på ett fat.
- Hetta upp mer olivolja i stekpannan. Fräs lök, vitlök och paprika i några minuter. Tillsätt tomaterna, auberginen, tomatpuré, socker, oregano, salt, grönsaksbuljong och vatten.
- Låt puttra i 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Grovhacka basilikan och riv sönder mozzarellan. Toppa caponatan med mozzarella, basilika och lite chili flakes. Servera med jasminsris eller pasta.


