En enkel och god hemgjord ricotta på rostat lantbröd med tomater och oliver.

Ingredienser:
- 2 liter standardmjölk
- 3 dl vispgrädde
- 2 msk färskpressad citronsaft
- 1 tsk ättiksprit (12%)
- 1 tsk salt
- 8 skivor lantbröd
- ca 2 dl ugnsbakade körsbärstomater
- ca 2 dl skivade svarta oliver
- 4 nävar ruccola
- ca 1 dl hackad färsk basilika
- olivolja olivolja
- flingsalt flingsalt
- nymalen svartpeppar nymalen svartpeppar
Gör så:
- För att göra ricottan: Blanda mjölk och grädde i en kastrull. Värm långsamt över låg värme till ca 85 grader. (Det ska ta ca 20 minuter). Rör om mjölken några gånger så att den inte bränns i botten av kastrullen. Blanda citronsaft och ättiksprit och tillsätt långsamt i mjölk- och gräddblandningen under noggrann omrörning. Fortsätt röra tills en ostmassa har bildats och separerats från vasslen. Om ostmassan inte separerar från vasslen kan man tillsätta lite mera ättiksprit, ½ tsk åt gången, och vänta 2- 3 minuter tills önskad konsistens är uppnått. Ta kastrullen från värmen och låt stå i 5 – 10 minuter.
- Häll upp massan i en durkslag klädd med en ostduk eller dubbla lager silduk. Knyt ihop änderna på duken. Häng upp och låt rinna av tills önskad konsistens, 10 – 30 minuter. Desto längre man låter massan rinna av desto ”torrare” ricotta får man. Man kan även låta ricottan rinna av i en ostform. Förvara ricottan i en ren och tättslutande burk i kylen. Ricottan håller i upp till en vecka i kylskåp.
- Rosta brödskivorna. Fördela ruccola, ricotta, tomater, oliver och basilika på brödskivorna. Ringla över lite olivolja och salta och peppra.
- TIPS! Gör lite mindre brödskivor och servera som tilltugg!


