En fantastisk god och enkel dessert

Ingredienser:
- 1 vaniljstång
- 4 ägg
- 1/2 dl strösocker
- 5 dl vispgrädde
- 1 nypa salt
- 1 1/2 dl marsalavin
- 100 g mörk choklad
- 3 dl hallon
- 100 g fransk nougat
- 1/2 liter jordgubbar
- 1/2 dl florsocker
- 2 dl mandlar
- några droppar vatten
- 500 g rabarber
- Två systrars söta kokbok
Gör så:
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en skål. Tillsätt äggulor och socker och vispa ljust och poröst.
- Vispa grädden. Vispa äggvitorna tillsammans med en nypa salt till hårt skum i en ren skål.
- Vänd försiktigt ner grädden och äggvitorna i ägg- och sockersmeten. Tillsätt valfri smaksättning. Se våra förslag nedan.
- Häll krämen i en form, täck med plastfolie och ställ in in frysen i minst 4-5 timmar. Ta ut semifreddon ca 30 minuter före servering.
- Rör ner ca 1 1/2 dl marsalavin (eller söt sherry eller sött dessertvin) tillsammans med 100 g riven mörk choklad och 3 dl hallon i semifredokrämen innan den fryses.
- Rör ner ca 100 grovhackad fransk nougat och 1/2 liter hackade jordgubbar i semifreddokrämen innan den fryses.
- Värm ugnen till 175 grader. Blanda 1/2 dl florsocker och 2 dl mandlar på en bakplåt. Rör ihop med några droppar vatten och rör om tills mandlarna är helt täckta med florsocker. Rosta mandlarna i ugnen i några minuter tills sockret har karamelliserats. Låt mandlarna svalna på plåten.
- Koka 500 g rabarber och 1 strösocker tills rabarbern börjar bli mjuk -dock inte mosig. Blanda ner mandlarna och rabarbern i semifreddokrämen innan den fryses.


