Rödbets­polenta ”bowl” med ädelost, pumpa­kärnor och svartkåls­chips

En färgglad bowl med rödbetspolenta, ädelost, rostade pumpakärnor och svartkålschips. I bilden har vi serverat den som en hel rätt – men den passar även fint på julbordet som små portioner, i till exempel små syltburkar.

Antal: 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • ca 650 g (ca 5-6 stycken) färska rödbetor
  • 100 g svartkål eller grönkål
  • ca 2 msk olivolja
  • 1 schalottenlök
  • 12 dl grönsaksbuljong
  • 2 ½ dl polentagryn
  • salt och peppar
  • 100 g ädelost, smulad
  • 1 dl rostade pumpakärnor

Gör så:

  1. Värm ugnen till 150 grader
  2. Skölj svartkålen och skär bort den grova mittstjälken. Riv bladen i mindre bitar och lägg i en ugnsform
  3. Ringla över ½ – 1 msk olivolja och massera in den så att bladen täckts med olja. Sprid ut bladen. Rosta i nedre delen av ugnen i ca 10 minuter eller tills de blir krispiga
  4. Hög ugnsvärmen till 200 grader
  5. Spar 1 – 2 rödbetor och koka resten till de är mjuka; ca 30 minuter – 1 timme beroende på storlek. Låt svalna några minuter och skrubba av skalen
  6. Skär rödbetorna i mindre bitar och kör i en matberedare eller med mixerstav till en slät puré
  7. Tag den okokta rödbetan, skala den och skär den i klyftor. Blanda med lite olivolja och ställ in i ugnen tills den är genomkokt, i ca 20-30 minuter
  8. Skala och finhacka schalottenlök. Fräs i 1 msk olivolja i en kastrull i några minuter. Häll i buljong och koka upp. Vispa i polentan och låt sjuda i cirka 15 minuter, eller tills den är klar. Rör ner rödbetspurén och smaka av med salt och peppar
  9. Fördela rödbetspolentan i 4 skålar och toppa med de ugnsbakade rödbetorna, ädelost, pumpakärnor och svartkålschips

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Kokosmojito med granatäpple

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x