Gott att servera på glöggfesten eller som tilltugg innan julbordet på julafton – krispigt friterat tunnbröd med krämig gubbröra med härlig sälta.

Foto Helen Pe
Friterade tunnbrödssnittar toppad med gubbröra
- 150 g kokt potatis, avsvalnad
- 4 ägg, hårdkokta
- 1 msk finhackad schalottenlök
- 2 msk finhackad gräslök
- 2 msk finhackad dill
- 5 ansjovisfiléer, finhackade
- 1 msk ansjovisspad
- ½ dl crème fraiche
- 1 krm salt
- ½ krm vitpeppar
- 1 – 2 rektangulära mjukt tunnbröd
- ca 3 dl frityrolja
- Dill och gräslök till garnering
- Skala och skär potatisen i små tärnor. Hacka äggen.
- Blanda alla ingredienserna till gubbröran.
- Skär brödet i 16 stycken trekanter. Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till 160-170 grader. Fritera brödbitarna tills de blir krispiga och gyllenbruna. Håll koll så de inte blir för mörka och bränns – det kan gå snabbt!
- Lyft upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
- Fördela röran på brödbitarna och garnera med dill och gräslök.


