Är man sugen på saffransbullar eller lussekatter men orkar inte stå och rulla dem är detta recept perfekt för att tillfredsställa begäret då de bakas som en kaka istället för enstaka bullar!

Foto Lisa Björner
Saffransbullar i form med vaniljfyllning
Mängd: 8-10 bitar
Ingredienser
1 kuvert saffran
2 ½ dl mjölk, rumsvarmt
25 g jäst
¾ dl strösocker
½ tsk salt
ca 6 – 7 dl vetemjöl
75 g smör, rumsvarmt
1 ägg
Fyllning
200 g smör, rumsvarmt
1 dl vaniljsocker
Till pensling
1 lätt vispat ägg
Till garnityr
2 dl florsocker + extra till pudring
2-3 msk vatten
- Blanda saffran och mjölk. Smula ner jästen. Blanda tills jästen har lösts upp.
- Blanda i socker, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen, gärna i en hushållsassistent, tills den är smidig.
- Klicka ner smöret lite åt gången. Fortsätt att knåda tills all smör har arbetats in i degen.
- Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och mjöla en form, ca 23 cm med löstagbar botten.
- Ta upp degen på ett mjölat arbetsbord. Kavla ut degen till en rektangel, ca 45 x 30 cm.
- Rör ihop smör och vaniljsocker. Bred ut jämt över degen.
- Rulla ihop degen från långsidan. Skär 8 lika stora delar. Placera bullarna i formen. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
- Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Täck med folie ifall den börjar få för mycket färg. Låt svalna på ett galler.
- Rör ihop florsocker och vatten. Ringla över kakan. Pudra över florsocker.


