Godaste saffransbullar i form med vaniljfyllning

Är man sugen på saffransbullar eller lussekatter men orkar inte stå och rulla dem är detta recept perfekt för att tillfredsställa begäret då de bakas som en kaka istället för enstaka bullar!

Foto Lisa Björner

Saffransbullar i form med vaniljfyllning

Mängd: 8-10 bitar

Ingredienser

1 kuvert saffran
2 ½ dl mjölk, rumsvarmt
25 g jäst
¾ dl strösocker
½ tsk salt
ca 6 – 7  dl vetemjöl
75 g smör, rumsvarmt
1 ägg

Fyllning
200 g smör, rumsvarmt
1 dl vaniljsocker

Till pensling
1 lätt vispat ägg

Till garnityr
2 dl florsocker + extra till pudring
2-3 msk vatten

  1. Blanda saffran och mjölk. Smula ner jästen. Blanda tills jästen har lösts upp. 
  2. Blanda i socker, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen, gärna i en hushållsassistent, tills den är smidig. 
  3. Klicka ner smöret lite åt gången. Fortsätt att knåda tills all smör har arbetats in i degen. 
  4. Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och mjöla en form, ca 23 cm  med löstagbar botten. 
  6. Ta upp degen på ett mjölat arbetsbord. Kavla ut degen till en rektangel, ca 45 x 30 cm.  
  7. Rör ihop smör och vaniljsocker. Bred ut jämt över degen. 
  8. Rulla ihop degen från långsidan. Skär 8 lika stora delar. Placera bullarna i formen. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
  9. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Täck med folie ifall den börjar få för mycket färg.  Låt svalna på ett galler.
  10. Rör ihop florsocker och vatten. Ringla över kakan. Pudra över florsocker.
0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Choklad­doppade och pudrade havrekuddar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x