
Ljuvliga, saftiga bullar fyllda med jordgubbssylt och täckt med en fräsch citronglasyr blir en perfekt kombination av sött och syrligt!Foto Helen Pe
Tid:
Antal: 12 bullar portioner
Ingredienser:
- 25 g jäst
- 2 1/2 dl mjölk, rumsvarmt
- ¾ dl strösocker
- ½ tsk salt
- 7 dl vetemjöl
- 75 g smör, rumsvarmt
- 1 ägg till pensling
- 200 g jordgubbar
- 200 g syltsocker
- ca 100 g smör, rumsvarmt
- ½ dl strösocker
- ½ dl vaniljsocker
- 2 ½ dl florsocker
- finrivet skal från ½ citron
- ca 3 msk färskpressad citron
- frystorkade hallon eller jordgubbar till garnering
Gör så:
- Smula ner jästen i en bunke. Häll ner mjölken i bunken och vispa tills jästen har löst sig. Blanda i socker, salt och nästan allt mjöl. Knåda degen, gärna i en hushållsassistent, tills den är smidig. Tillsätt smöret lite åt gången. Fortsätt att knåda tills allt smör har arbetats in i degen.
- Låt jäsa övertäckt i bunken i ca 1 timme, eller tills den dubblar i storlek.
- Fyllning: Koka upp jordgubbarna och syltsocker. Låt sjuda i 3-4 minuter. Låt svalna.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 40 cm x 30 cm.
- Blanda smör, socker och vaniljsocker och bred ut jämt över degen. Fördela jordgubbssylten över smöret. Rulla ihop degen från långsidan. Skär i 12 jämnstora bitar och lägg ner i en smord och mjölad ugnsform. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills bullarna är gyllenbruna. Får de färg för snabbt kan man täcka med lite folie. Låt kallna.
- Glasyr: Rör ihop alla ingredienser. Ringla över bullarna. Garnera med frystorkade bären.


