
När du har ätit dig mätt på färska jordgubbar kan du baka dessa goda jordgubb- och marängrutor. Här får du nämligen allt i ett – de sötsyrliga jordgubbarna i en mjuk sockerkaka toppad med en seg och lite krispig maräng. Kan det bli bättre!
Antal: 20-24 rutor portioner
Ingredienser:
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 ½ dl strösocker
- 4 äggulor
- 1 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 msk mjölk
- ca 225 g jordgubbar
- 4 äggvitor
- 1/2 tsk ättiksprit
- 2 dl strösocker
Gör så:
- Värm ugnen till 175 grader.
- Smörj och bröa en ugnsfast form, ca 20 x 30 cm.
- Vispa smör och socker poröst.
- Vispa i äggulorna, en i taget. Vispa sedan i det hela ägget.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med mjölken.
- Bred ut smeten i formen och strö över jordgubbarna.
- Lägg äggvitorna och ättikspriten i en ren bunke och vispa skummiga.
- Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning till en fast maräng.
- Bred den jämt över kaksmeten.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 40 – 45 minuter.
- Lägg lite folie över kakan om marängen börjar få för mycket färg.
- Låt svalna helt och skär sedan i rutor.


