
En härlig sommarmiddag med örtmarinerad fläskfilé samt en sallad på rabarber, rucola, betor och chèvre.Foto: Lisa Björner
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- ca 600 g fläskfilé
- 25 g smör
- 2 msk olivolja
- 3 dl hårt packad färsk basilika
- 2 msk hackad rosmarin
- 3 msk repad timjan
- 1 msk hackad salvia
- 1-2 msk olivolja
- ½ tsk salt
- 2 msk strösocker
- 100 g rabarber
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1 msk färskpressad citronsaft
- 3 msk honung
- 1 tsk rivet citronskal
- en nypa salt
- 65 g rucola
- 200 g färsk chèvre, smulad
- 300 g späda betor, gärna blandade som gulbetor, rödbetor och polkabetor
- 1 dl blandade skott och groddar
- flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så:
- Värm ugnen på 200 grader. Putsa bort senor samt fetthinnorna runtom fläskfilén.
- Blanda örter, olja, salt och socker i en matberedare till en röra.
- Hetta upp smör och olja i en stekpanna på medelhög värme. Bryn köttet runtom tills hela filén har fått färg.
- Lägg filén i en smord ugnssäker form och täck runtom med röran.
- Ställ in fläskfilén i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills innertemperaturen är ca 69 grader. Ta ut köttet och låt det vila i ca 10 minuter. Skär i skivor och servera med rabarbersalladen. Det går även bra att servera köttet kallt.
- Hyvla rabarben så tunt som möjligt, gärna med en mandolin. Vispa ihop vinäger, citronsaft, honung, citronskal och salt. Rör ihop vinaigretten med rabarbern och låt marinera i ca 10 minuter.
- Koka betorna mjuka. Gnugga bort skalet. Låt svalna och skär eventuellt i klyftor om de är stora.
- Varva rabarbern med rucola, chèvre, betor och blandande skott/groddar. Strö över lite nymalen svartpeppar och flingsalt.
- Servera med den örtmarinerade fläskfilén


