
En härlig nässelrisotto med förvällda nässlor och parmesanost.Foto Lisa Björner
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 schallotenlök
- 1 msk smör
- 3 – 4 msk olivolja
- 4 dl arborio- eller carnaroliris
- 2 dl torrt vitt vin
- ca 1 1/2 liter varm höns- eller grönsaksbuljong
- 1 dl hackade och förvällda nässlor
- ca 2 1/2 dl riven parmesan
- salt
- peppar
- olivolja av god kvalité
- kryddgrönt till garnering
Gör så:
- Skala och finhacka schalottenlök. Fräs i smör och olivolja i några minuter i en tjockbottnad kastrull, utan att löken tar färg. Rör ner riset och låt fräsa i några minuter. Sänk värmen något, tillsätt vinet och låt koka in under omrörning.
- Tillsätt lite av buljongen och rör om. När all buljong har absorberats tillsätt ytterligare lite buljong. Fortsätt på samma vis tills riset har endast lätt tuggmotstånd.
- Rör ner de förvällda nässlorna och parmesanosten. Låt risotton vila några minuter under lock. Smaka av med salt och peppar.
- Vid servering, ringla över lite olivolja, toppa med parmesan och garnera med kryddgrönt.
- Plocka inte nässlor invid stora bilvägar eller gödselstackar då kan vara förorenade av avgaser och kväve.
- Använd handskar när du plockar nässlor. Plocka helst bara bladen.
- Rensa och skölj nässlorna noggranna, helst flera gånger. Plock bort skräp och grova stjälkar.
- De kan förvällas, frysas in eller torkas.
- Nässlor kan användas på många goda sätt, t. ex. i pajer, bröd, plättar, pesto, soppa, smoothie, stuvningar mm


