Nässelrisotto

En härlig nässelrisotto med förvällda nässlor och parmesanost.Foto Lisa Björner

Antal: 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • 1 schallotenlök
  • 1 msk smör
  • 3 – 4 msk olivolja
  • 4 dl arborio- eller carnaroliris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • ca 1 1/2 liter varm höns- eller grönsaksbuljong
  • 1 dl hackade och förvällda nässlor
  • ca 2 1/2 dl riven parmesan
  • salt
  • peppar
  • olivolja av god kvalité
  • kryddgrönt till garnering

Gör så:

  1. Skala och finhacka schalottenlök. Fräs i smör och olivolja i några minuter i en tjockbottnad kastrull, utan att löken tar färg. Rör ner riset och låt fräsa i några minuter. Sänk värmen något, tillsätt vinet och låt koka in under omrörning.
  2. Tillsätt lite av buljongen och rör om. När all buljong har absorberats tillsätt ytterligare lite buljong. Fortsätt på samma vis tills riset har endast lätt tuggmotstånd.
  3. Rör ner de förvällda nässlorna och parmesanosten. Låt risotton vila några minuter under lock. Smaka av med salt och peppar.
  4. Vid servering, ringla över lite olivolja, toppa med parmesan och garnera med kryddgrönt.
  5. Plocka inte nässlor invid stora bilvägar eller gödselstackar då kan vara förorenade av avgaser och kväve.
  6. Använd handskar när du plockar nässlor. Plocka helst bara bladen.
  7. Rensa och skölj nässlorna noggranna, helst flera gånger. Plock bort skräp och grova stjälkar.
  8. De kan förvällas, frysas in eller torkas.
  9. Nässlor kan användas på många goda sätt, t. ex. i pajer, bröd, plättar, pesto, soppa, smoothie, stuvningar mm

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

No Bake Cheesecake med rabarber

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x