
Oftast använts rabarber i bakverk, saft och sylt – men den passar även utmärkt i ”vanlig” matlagning. Har har vi gjort en fräsch och syrlig cole slaw med rabarber – som passar perfekt till grillat.
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 100 g rabarber
- 2 morötter
- 1 liten rödlök
- 3 dl strimlad vitkål
- 2 dl strimlad rödkål
- ¼ tsk salt
- En nypa svartpeppar
- 3 dl hackad rabarber
- 1 dl vatten
- ½ dl honung
- 2 msk rödvinsvinäger
- 1 tsk färskpressad citronsaft
- 1 msk olivolja
Gör så:
- Blanda rabarber, vatten och honung i en liten kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i ca 5 minuter. Tillsätt vinäger och citronsaft och låt sjuda utan lock i ca 5 minuter. Låt svalna, sila bort rabarbern och tillsätt olja
- Skiva rabarbern tunt på längden, gärna med en osthyvel eller mandolin. Skär sedan i tunna strimlor, ca 5 cm långa
- Skala och skär morötterna i tunna stavar, alternativt riv dem eller kör dem i en spiralizer. Skala och halvera rödlöken och skär i tunna skivor. (För en mildare smak, låt den skivade rödlöken ligga i ett kallt vattenbad i ca 15 minuter.)
- Blanda grönsakerna med dressingen. Smaka av med salt och peppar


