
Ute i naturen växer nu löktrav för fullt. Den är en av våra vanligaste ogräs och känns igen vid att den doftar lök. I matlagning är den ett bra alternativ till vitlök men förlorar sin smak vid upphettning och torkning – så använd den gärna färsk i t ex kryddsmör, vinaigrette, sallader – eller denna goda röra med vita bönor.Foto Lisa Björner
Tid:
Antal: portioner
Ingredienser:
- 1 förp vita bönor – kokta (380 g)
- 1 dl löktravsblad- packade
- 1vitlöksklyfta
- 0,5 dl olivolja
- 1 tsk pressad citron
- 0,5 tsk salt
- 2 pitabröd
- 3 msk olivolja
- olivolja
- löktravsblommor
Gör så:
- Sätt ugnen på 200°. Pensla pitabröden med olja. Skär dem i trekanter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Rosta bröden mitt i ugnen i ca 10 min.
- Häll av spadet från bönorna. Skölj löktraven. Skala vitlöken. Mixa bönorna med löktrav, vitlök, olja och citron till en slät röra. Krydda med salt.
- Lägg röran på ett fat. Ringla över olja och garnera med löktravsblommor. Servera röran med pitachipsen.


