Vit gazpacho med ramslöks­olja

Vit gazpacho, eller ”ajo blanco” – en fräsch kall spansk soppa som även går utmärkt att servera varm. Här har vi adderat en svensk touch genom att ringla över ramslöksolja. Får du inte tag i ramslök kan du byta ut den mot gräslök.Foto Lisa Björner.

Antal: 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • 3 hela vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 ½ dl brödsmulor (1-2 skivor vitt bröd)
  • 1 ½ dl mandel
  • ca 1 liter höns- eller grönsaksbuljong
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 25 g ramslök
  • 1 dl jungfru olivolja
  • 1 krm salt

Gör så:

  1. Mixa ingredienserna till ramslöksoljan slät.
  2. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en ugnsfast form med 1 msk av olivoljan. Skär vitlökarna i två delar tvärs över klyftorna och lägg dem med snittytan ner i formen. Rosta i ugnen i cirka 30 minuter. Ta ut vitlöken ur ugnen och låt svalna.
  3. Under tiden, fräs den gula löken i resten av oljan över låg värme i cirka 20 minuter.
  4. Rosta brödsmulorna och mandeln var för sig i ugnen eller i en torr stekpanna.
  5. Tryck försiktigt ut vitlökarna ur skalen. Mixa dem tillsammans med lök, mandel och brödsmulor i matberedare eller med stavmixer. Häll i lite av buljongen och kör till en slät massa. Blanda i resten av buljongen.
  6. Smaka av med salt och peppar. Låt soppan stå i kylskåpet i minst 1 timme (om du vill ha den kall) så att den är riktigt kall vid serveringen.
  7. Fördela soppan i kylda glas eller skålar. Ringla över ramslöksoljan och strö över nymalen svartpeppar.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Chokladdoppade mintkarameller

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x