
Färskost “board” med frukt, chokladägg och mördegskakorTid: 40 minuter + 1 timme kylningDet har länge varit en trend att göra “butter boards”. Här gör vi istället en söt variant där vi toppar färskostkräm med citrusfrukt och krossade chokladägggodis. Allt detta goda “skopar” man sedan upp med en söt kaka, som t ex mördegskakor.
Tid:
Antal: 4 – 6 portioner portioner
Ingredienser:
- 300 g färskost
- 2 – 3 msk florsocker
- ½ apelsin
- ½ grapefrukt
- ca 8 physalis
- ½ dl krossade choklad påskägg
- Valfri kakor till servering
- Citronmeliss och mynta
- Kanderade apelsinskal
- 1 apelsin
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
Gör så:
- Kanderade apelsinskal: Skölj apelsinen med vatten. Skär av skalet i långa tunna remsor med vass kniv eller zestjärn. Undvik att få med den vita beska delen. Skär sedan remsorna i smala strimlor (om du inte använt ett zestjärn). Häll rikligt med vatten i en kastrull. Lägg ner skalen och koka upp. Låt koka i ca 3 minuter. Sila bort vattnet. Upprepa detta en gång till.
- Blanda skalen med vatten och socker, koka upp och låt sedan sjuda över låg värme till en lag. Låt svalna. Lagen kommer då tjockna ytterligare.
- Färskoströra: Vispa ihop färskost med florsocker.
- Topping: Skala apelsinen och grapefrukten och skär ut filéer. Halvera physalis.
- Bred ut krämen på ett fat eller en skärbräda. Toppa med frukt, kanderade apelsinskal och krossade chokladägg. Garnera med citronmeliss och/eller mynta. Servera med valfri kakor.
- Tips! Du kommer få mer kanderade apelsinskal än vad som behövs. Behåll skal och lag till att toppa desserter eller använda i cocktails.


