Rödspätta Meunière med potatis­puré och citron­smörsås

Dagens recept är inspirerat av den franska klassikern ”Sole Meunière” där vi har använt hel rödspätta istället sjötunga. Det franska ordet ”a la meunière” betyder ”på mjölnarhustruns vis”, det vill säga att fisken är panerad i vetemjöl. Sedan steker man den i rikligt med smör och serverar den med en krämig potatispuré och ljuvlig citronsmörsås. Så enkelt, så otroligt gott!

Antal: 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • 4 hela rödspätta
  • ca 1 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • salt och peppar
  • 1 kg potatis
  • 1 dl mjölk
  • ½ – 1 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • salt och svartpeppar
  • 50 g smör
  • 3 msk hackad bladpersilja
  • 2 msk färskpressad citron
  • persilja till garnering
  • citronskal och citronklyftor till garnering
  • blancherade haricots verts

Gör så:

  1. Börja med att göra potatispuré. Skala potatis och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Värm mjölken och grädden. Pressa eller stöt potatisen och tillsätt mjölk, grädde och smör och vispa till en slät puré. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
  2. Blanda mjöl och salt. Panera fisken i mjölet och skaka av överflödigt mjöl. Värm olja och smör i en stekpanna. Lägg ner fisken med ovansidan nedåt och stek i 2-3 minuter. Vänd och stek fisken ytterligare i 1 minut. (Fisken vänds bara en gång då paneringen annars lätt lossnar).
  3. Under tiden att fisken steks gör iordning såsen. Smält smöret och låt sjuda i 1-2 minuter, eller tills det är gyllenbrunt. Ta av från värmen och rör ner persilja och citronsaft.
  4. Lägg upp fisken på ett stor fat och häll över smörsåsen. Strö över extra persilja, citronskal. Servera med citronklyftor, potatispuré och blancherade haricots verts.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Silviakaka

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x