
Silviakaka är en klassisk svensk kaka med luftig och saftig kakbotten toppad med en krämig- och smörig glasyr.
Antal: ca 20 rutor portioner
Ingredienser:
- 4 ägg
- 4 dl strösocker
- 4 dl vetemjöl
- 1 msk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 dl ljummet vatten
- 250 g smör
- 2 ½ dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 3 äggulor
- 1 d kokosflingor
Gör så:
- Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa kanterna av en ugnsform (ca 25 x 40 cm) och lägg bakplåtspapper i botten.
- Vispa ägg och socker ljust och poröst.
- Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med vattnet.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 17 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt svalna.
- Värm smör, socker och vaniljsocker till glasyren i en kastrull och låt sjuda i några minuter. Rör i äggulorna, en i taget och rör om till en krämig glasyr.
- Bred ut glasyren jämt över kakan och strö över kokosflingor.
- Ställ i kylen för att glasyren ska stelna. Skär i rutor.


