Torsk med krispiga jordärtskockor och tahini- & koriandersås

Den milda torsken och söta jordärtskockorna lyfts till en helt ny nivå med denna smakrika sås. Tahini, som är sesampasta, varierar i smak och konsistens beroende på vilket märke det är. Vi väljer Zeinas, Sevan eller någon av de märken som finns på mellanöstern-butiker.Foto Lisa Björner

Tid: ca 60 min
Antal: ca 4 pers portioner

Ingredienser:

  • ca 600 g torskrygg (4 bitar)
  • 1 liter kallt vatten
  • 1 dl salt
  • 2 krukor färsk koriander
  • 1 liten vitlöksklyfta, pressad
  • 1 dl tahini
  • 3 msk färskpressad citronsaft
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • ca 1/2 dl vatten
  • ½ tsk salt
  • 1 kg jordärtskockor
  • 50 g smör
  • 3 msk rapsolja

Gör så:

  1. Blanda vatten och salt och rör till saltet har lösts upp. Lägg ner torsken och låt den rimma i 15 minuter. Ta upp fisken ur rimlagen, skölj försiktigt i kallt vatten och torka med hushållspapper. Lägg torsken i en smord ugnsform.
  2. Sätt ugnen på 125 grader.
  3. Mixa alla ingredienserna till såsen slät. Spä eventuellt med mer vatten för en rinnigare konsistens. Smaka av med salt.
  4. Skala jordärtskockorna och skär i tunna skivor. Lägg i en skål med kallt vatten med lite pressad citron under tiden så att de inte missfärgas. Sila av vattnet från jordärtskockorna och låt rinna av. Torka med lite hushållspapper. Stek i omgångar i smör och olja i en stekpanna tills de blir gyllene och krispiga.
  5. Under tiden, tillaga torsken mitt i ugnen i 20 – 25 minuter, eller tills den har en innertemperatur på 50 – 52 grader.
  6. Servera torsken med de krispiga jordärtskockorna, tahini- och koriandersåsen och gärna en fräsch grönsallad.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Krämig ravioli med spenat, champinjoner och basilika

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x