
Shakskuka är en mellanöstern/nordafrikansk rätt som vanligtvis baseras på tomater. Här har vi gjort en ”grön” variant där spenat och grönkål får agera som bas i denna smakrika och tillfredsställande rätt.
Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 purjolök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 jalapeño
- 100 g grönkål
- 6 gröna sparrisar
- 200 g babyspenat
- 2 – 3 msk olivolja
- 1 tsk malen spiskummin
- 1/2 tsk malen koriander
- 1 dl edamamebönor
- 1 dl gröna ärtor
- 4 ägg
- 3 salladslökar
- mynta, koriander, skivad jalapeño till garnering
- flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så:
- Skölj purjolöken noggrant och hacka. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka jalapeñon. Riv av grönkålsbladen från de grova stjälkarna och hacka. Skiva sparrisen.
- Stek purjolök, vitlök och jalapeño i olja i en stekpanna i några minuter. Rör i spiskummin och koriander och fräs i någon minut. Tillsätt sparrisen och stek tills den har mjuknat något. Tillsätt grönkål spenat och stek tills de sjunker ihop. Rör i edamamebönor och ärtor.
- Gör fyra fördjupningar i grönsakerna. Knäck äggen försiktigt ner i varje fördjupning. Värm över mellan-låg värme tills äggvitan är fast, men gulorna är fortfarande lite rinniga, i 5 – 10 minuter.
- Strö över salladslök, flingsalt och svartpeppar. Garnera med färsk mynta och koriander och eventuellt skivad jalapeño.
- Servera direkt.


