Grön shakshuka

Shakskuka är en mellanöstern/nordafrikansk rätt som vanligtvis baseras på tomater. Här har vi gjort en ”grön” variant där spenat och grönkål får agera som bas i denna smakrika och tillfredsställande rätt.

Antal: ca 4 portioner portioner

Ingredienser:

  • 1 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 jalapeño
  • 100 g grönkål
  • 6 gröna sparrisar
  • 200 g babyspenat
  • 2 – 3 msk olivolja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1/2 tsk malen koriander
  • 1 dl edamamebönor
  • 1 dl gröna ärtor
  • 4 ägg
  • 3 salladslökar
  • mynta, koriander, skivad jalapeño till garnering
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så:

  1. Skölj purjolöken noggrant och hacka. Skala och finhacka vitlöken. Finhacka jalapeñon. Riv av grönkålsbladen från de grova stjälkarna och hacka. Skiva sparrisen.
  2. Stek purjolök, vitlök och jalapeño i olja i en stekpanna i några minuter. Rör i spiskummin och koriander och fräs i någon minut. Tillsätt sparrisen och stek tills den har mjuknat något. Tillsätt grönkål spenat och stek tills de sjunker ihop. Rör i edamamebönor och ärtor.
  3. Gör fyra fördjupningar i grönsakerna. Knäck äggen försiktigt ner i varje fördjupning. Värm över mellan-låg värme tills äggvitan är fast, men gulorna är fortfarande lite rinniga, i 5 – 10 minuter.
  4. Strö över salladslök, flingsalt och svartpeppar. Garnera med färsk mynta och koriander och eventuellt skivad jalapeño.
  5. Servera direkt.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Cajun-friterad blomkål med Blue Cheese Dip

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x