
Biskvier kan upplevas lite mäktiga pga smörkrämen – men här bidrar lemon curd och citron med lite fräschör! Dessa biskvier är i ”normalstorlek” men gör dem gärna lite mindre, t ex munsbit-stora – så passar de perfekt på en dessertbuffé.Foto Helen Pe
Antal: 12 stycken portioner
Ingredienser:
- 300 g mandelmassa
- ca 2 ägg, lättvispade
- 150 g smör, rumsvarmt
- 1 äggula
- ca 2 1/2 dl florsocker
- rivet skal från ½ citron
- 1 tsk vaniljsocker
- ca 2 dl lemon curd
- 150 – 200 g vitchoklad
- 2 dl florsocker
- ca 1 msk vatten
- några droppar gul karamellfärg
Gör så:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Riv ner mandelmassan i en bunke. Tillsätt äggvita lite åt gången, under omrörning, tills du får en slät och tjock smet som går att spritsa. Det är inte säkert att all äggvita behövs.
- Spritsa ut rundlar, ca 7 cm i diameter, på en plåt täckt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i 12 – 15 minuter eller tills bottnarna börjar bli gyllene. Låt svalna på ett galler.
- Vispa ihop ingredienserna till smörkrämen.
- Vänd botten på biskvierna uppåt och spritsa eller klicka ut lemon curd i mitten på varje biskvi.
- Spritsa ut smörkräm runtom lemon curd-klicken. Dra upp krämen med en spatel så du täcker lemon curden och får en slät topp. Ställ i kylskåpet så att krämen stelnar.
- Smält vitchokladen i en skål över vattenbad. Doppa varje biskvi. Låt överflödig choklad rinna av. Låt chokladen stelna.
- Rör ihop ingredienserna till en trögflytande glasyr och ringla över biskvierna.


