
En underbar viltgryta med messmör och svartvinbär. Grytan kan serveras med t ex potatispuré, råris eller kvarngryn såsom vi har serverat här. Kvarngryn är en blandning av havre, vete och råg.
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 600 g grytbitar av vilt (t ex rådjur, hjort, älg, ren)
- 1 gul lök
- 1 + 2 msk smör
- 1 msk olivolja
- 5 dl vatten
- 3 msk viltfond
- 1 dl rödvin
- 2 kvistar timjan
- 2 lagerblad
- 1 dl vispgrädde
- 2 morötter
- 1 palsternacka
- 2 msk messmör
- 1 msk svartvinbärssylt eller gelé
- ca 100 g trattkantareller
- ca 100 g kastanjechampinjoner
- 1 msk maizena
- salt och peppar
- bladpersilja till garnering
Gör så:
- Skala och hacka lök. Skala och skär morötter och palsternacka i bitar.
- Salta och peppra grytbitarna. Värm 1 msk smör och olivolja i en stekgryta och bryn viltköttet runtom. Lägg åt sidan.
- Fräs löken i några minuter tills den är mjuk. Lägg tillbaka köttet och tillsätt vatten, viltfond, rödvin och örterna. Koka upp och låt sjuda under lock i ca 1 timme eller tills köttet börjar bli mört.Tillsätt vispgrädde, morötter, palsternacka, messmör och svartvinbärssylt. Låt grytan fortsätta sjuda i ytterligare ca 15 minuter eller tills rotfrukterna mjuka och köttet helt mört.
- Red eventuellt grytan med maizena. Smaka av med salt och peppar.
- Under tiden grytan sjuder, skär kantarellerna i mindre bitar och champinjonerna i klyftor. Stek svampen i en torr stekpanna i några minuter så att den vätskar av sig. När all vätska har avdunstats, tillsätt smör och fräs tills svampen blir gyllenbruna. Rör ner svampen i grytan. Salta och peppra.


