
En värmande gryta med renskav, skogschampinjoner och lingon. Till skillnad från andra grytor går den lite snabbare att göra då renskav inte behöver koka länge för att bli mört.Foto Helen Pe
Tid: ca 50 minuter
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 purjolök
- 200 g skogschampinjoner
- 4 potatisar (ca 400 g)
- 2 msk + 2 msk smör
- 1 paket à ca 240 g renskav, lätt tinat
- 1 ½ liter köttbuljong
- 2 msk kinesisk soja
- ca ½ dl lingon
- salt och svartpeppar
- hackad persilja till garnering
Gör så:
- Dela purjolöken, skölj rent och skiva. Skär skogschampinjoner i klyftor. Skala och skär potatisen i tärningar.
- Smält 2 msk smör i en stekpanna. Tillsätt svampen och fräs tills de är gyllenbruna. Lägg åt sidan.
- Smält resterande smör i en kastrull eller stekgryta. Tillsätt purjolöken och fräs i några minuter tills den är mjuk.
- Tillsätt renskav och stek tills den har fått lite färg. Sära på bitarna så att de steks jämt.
- Tillsätt potatisen och buljongen i kastrullen och koka upp. Låt koka på låg värme tills potatisen är mjuk.
- Tillsätt soja. Smaka av med salt och peppar.
- Rör ner lingonen. Spar gärna några stycken för garnering.
- Garnera med persilja och lingon.



