
Chili con carne blir nästan godare om den får stå i några dagar – vilket gör den till den perfekta rätten att göra i ordning i förväg.Foto Lisa Björner
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- ca 750 g högrev, rumstempererad
- 1 msk neutral olja
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 1 grön jalapeño eller grön chili
- 2 tsk kakao
- 1 msk chilipulver
- ca 1 tsk chilipeppar
- 1 tsk spiskummin
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk malen koriander
- 3 msk farinsocker
- 2 msk vatten
- 1 förpackningar krossade tomater á ca 400 g
- 1/2 dl tomatpuré
- 4 dl vatten
- 1 tärning köttbuljong
- 1 förpackning kokta kidneybönor, á 390 g, avrunna 1 förpackning kokta svarta bönor á 390 g, avrunna
- ½ – 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- hackad koriander till garnering
Gör så:
- Putsa köttet och skär det i små bitar. Skala lök och vitlök och finhacka. Kärna ur och finhacka jalapeño-chilin.
- Värm oljan i en stekgryta, bryn köttet på hög värme och lägg åt sidan.
- Sänk värmen och stek lök, vitlök och jalapeño i den odiskade grytan i några minuter.
- Rör ihop kakao, alla kryddorna och socker med 2 msk vatten. Rör ner i grytan och fräs i någon minut.
- Tillsätt köttet, krossade tomater, tomatpuré, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt sjuda i 1 ½–2 timmar, tills köttet är mört och nästan all vätska har kokats in.
- Tillsätt bönorna ca 10 minuter innan grytan är klar.
- Smaka av med salt och peppar. Garnera med hackad koriander. Servera med ris eller tortillachips.


