
Dessa kakor var en favorit bland gästerna på vårt café The Cookbook Café. Ett tips nu inför sportlovet, är att lägga alla torra ingredienserna ( i rätt mängd) i en burk (eller plastpåse) och ta med till fjällstugan. Sedan behöver man bara blanda med smör, ägg och vatten. Smart va!Foto Lisa Björner
Tid: ca 25 minuter
Antal: ca 25 kakor portioner
Ingredienser:
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 2 1/2 dl farinsocker
- 1 ägg
- 2 msk vatten
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk kanel
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 kryddmått salt
- 1/2 tsk bikarbonat
- 7 dl havregryn
- 2 dl russin
- 2 dl grovhackade valnötter
Gör så:
- Värm ugnen till 175 grader.
- Rör smör, socker och farinsocker poröst. Tillsätt ägg och vatten.
- Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat. Rör ihop med äggblandningen till en jämn smet. Tillsätt havregryn, russin och valnötter.
- Klicka ut degen på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter. Kakorna ska fortfarande vara mjuka när de tas ut ur ugnen. Låt kakorna svalna något på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.


