
Enkla och goda rutor som man inte behöver grädda utan bara rör ihop och låter stelna i kylskåpet.Foto: Lisa Björner
Tid:
Antal: ca 20 bitar portioner
Ingredienser:
- 250 g smör
- 1 1/4 dl farinsocker
- 8 ½ dl havregryn
- 1 ½ tsk vaniljsocker
- 250 g mörk choklad, hackad
- 2 1/2 dl jordnötssmör
- ¾ dl hackade jordnötter till garnering
- 50 g mörk choklad till garnering
Gör så:
- Klä en bakform, ca 20 x 30 cm med bakplåtspapper.
- Smält smör i en stor kastrull. Rör i sockret och värm till sockret har lösts upp något. Rör sedan i havregrynen. Värm under omrörning i 4 – 5 minuter eller tills havregrynen mjuknar något. Rör ner vaniljsocker.
- Lägg 2 dl av havreblandningen åt sidan. Tryck ut resterande havreblandning hårdpackad i botten på formen. Ställ in i kylskåpet tills den stelnar, i minst 30 minuter.
- Smält chokladen i en skål över ett vattenbad. Rör ner jordnötssmöret. Häll ut blandningen i formen och bred försiktigt ut till ett jämt lager. Strö över de hackade jordnötterna och resterande havreblandning.
- Ställ in formen i kylskåpet i ett par timmar eller tills det har stelnat.
- Smält chokladen och ringla över. Låt stelna och skär i rutor.


