
Musslor är inte bara goda – de är också billiga och klimatsmarta! Dessutom finns det en bred variation av sätt att smaksätta dem. Här gör vi en klassisk moules marinières fast med italienska smaker i form av tomater och basilika.Foto Helen Pe
Antal: 2 portioner portioner
Ingredienser:
- ca 1 kilo blåmusslor
- 250 g, blandade färger körsbärstomater
- 2 schalottenlök
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk olivolja
- 2 dl vitt vin
- 1 dl vatten
- 1 msk fiskfond
- ¼ tsk salt
- 1 nypa nymalen svartpeppar
- 1/2 dl hackad basilika
Gör så:
- Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Kasta de som är skadade och de som inte sluter sig. Halvera körsbärstomaterna.
- Fräs schalottenlök och vitlök på svag värme i olivolja i några minuter utan att de tar färg. Tillsätt körsbärstomaterna och fräs i någon minut.
- Lägg i musslor och tillsätt vin, vatten, fond, salt och peppar. Lägg på ett lock och låt koka i 3 – 5 minuter. Rör om då och då. Kasta de musslorna som inte öppnar sig.
- Strö över basilika och servera direkt med några skivor baguette för att doppa i spadet.


