
Vill ni ha lite variation till helgsnacksen? Vad sägs om polenta “pommes frites” med krämig citron- och parmesandip?Polentan smaksätter vi med örter och parmesan – för att sedan ugnsbaka så att de blir som pommes. Ljuvligt goda som de är – men ännu godare om man doppar dem i en krämig citron- och parmesandip.Foto Helen Pe
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 8 dl hönsbuljong
- 2 ½ dl polenta
- 50 g smör
- 1 dl riven parmesan
- 1/2 tsk hackad rosmarin
- 2 tsk hackad timjan
- 1 msk hackad basilika
- 1 tsk torkade oregano
- Olivolja till pensling
- 2 dl majonnäs
- 1 1/2 dl riven parmesan (ca 70 g)
- 1 pressad vitlöksklyfta
- rivet skal från 1 citron
- 2 tsk pressad citronsaft
- 1 tsk dijonsenap
- 1/2 tsk worcestershiresås
- salt och svartpeppar
Gör så:
- Koka upp hönsbuljongen i en kastrull. Rör ner polentan lite i taget under omrörning. Låt sjuda i 4 – 5 minuter. Rör om då och då. Rör ner smör, parmesan, örter och salt. Rör tills osten och smöret har smält.
- Lägg bakplåtspapper på en bakplåt. Häll ut polentan. Med oljade fingrar, tryck ut den till en rektangel, 20 cm x 25 cm. Låt svalna och täck sedan med plastfolie. Låt stå i kylskåpet i ett par timmar, gärna över natten.
- Rör ihop alla ingredienserna till citron- och parmesandippen. Smaka av med salt och peppar.
- Värm ugnen till 225 grader.
- Pensla övre delen av polentan med olivolja. Skär polentan i likastora stavar; det ska bli ca 50 stycken. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och pensla det med lite olivolja. Lägg över polentan på bakplåtspappret.
- Baka i ugnen i ca 25 minuter tills de får lite färg – ha koll då de får färg på undersidan snabbare.
- Servera direkt med dippen!


