
En riktigt läcker och krämig jordärtskockssoppa med Pernod, toppad med rostad anis och svartpeppar.
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 600 g jordärtskockor
- 2 schalottenlökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk olivolja
- 5 dl höns- eller grönsaksbuljong
- 2 – 3 msk pastis
- 2 dl crème fraîche
- 1 ½ tsk salt
- 3 msk anisfrön
- 1 msk hela svartpepparkorn
- Jungfruolivolja av god kvalité
- Krasse
Gör så:
- Mixa i matberedare eller med mixerstav och rör ned crème fraîchen och pernod.
- Koka upp soppan på nytt så att den är varm. Späd eventuellt med mer buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt.
- Häll upp soppan i en skål. Ringla över lite olivolja. Strö över kryddorna samt ev krasse. Servera direkt.
- Värm svartpeppar och anis till servering var för sig i en torr stekpanna tills det börjar dofta gott. Låt svalna. Mortla till smulor (ej för fint!).
- Skala jordärtskockorna och skär dem i mindre bitar. Finhacka schalottenlöken. Stek löken i oljan i några minuter tills löken är glansig. Pressa ner vitlöken och fräs i ytterligare någon minut.
- Tillsätt buljong och jordärtskockorna. Låt sjuda under lock i cirka 15 minuter eller tills jordärtskockorna är mjuka.


