
Denna brödkrans är inte bara vacker utan även försvinnande god. Gör gärna två stycken så kan du äta en och använda den andra som juldekoration!Foto: Ulrika Ekblom
Tid:
Antal: 8 bitar portioner
Ingredienser:
- 50 g jäst
- 5 dl vatten, 37 grader
- 1 msk honung
- 1 msk olivolja
- ca 11 dl vetemjöl
- 1 dl finmalt rågmjöl
- 1 ½ tsk salt
- 1 vispat ägg till pensling
- ½ dl sesamfrön
- ½ dl vallmofrön
Gör så:
- Smula ner jästen i en bunke. Blanda med vattnet och vispa tills jästen är upplöst.
- Rör ner övriga ingredienser och knåda till en smidig deg, antingen i en assistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i en bunke i ca 1 timme.
- Dela upp degen i 10 delar. Ta två av delarna, lägg ihop dem och och kavla ut till en rundel ca 20 cm i diameter. Lägg runden på en plåt täckt med bakplåtspapper. Forma resterande deg till bollar. Lägg bollarna i en cirkel runtom rundeln.
- Halva bollen ska vara på själva rundeln. Med en vass kniv skär ett snitt i rundeln från var sida av varje boll in mot mitten – så att du har 8 snittade ”trianglar” i rundeln. Vik bak varje triangel från mitten och lägg över bollen. Låt jäsa i 30 minuter.
- Värm ugnen till 200 grader.
- Pensla degen med det vispade ägget. Strö vallmo och sesam över bullarna (utan att det kommer på trianglarna). Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller till en innertemperatur på 95 grader. Låt svalna något. Servera gärna nygräddat.


