
Choklad, nötter och karamell – kan ni tänka er en bättre kombination! Försvinnande goda är dessa kan vi lova, så det blir nog ett antal satser av dessa innan självaste julafton. : )
Tid:
Antal: ca 24 st portioner
Ingredienser:
- 250 g cashewnötter, osaltade och rostade
- 50 g smör
- 1 dl vispgrädde
- 1 ½ dl strösocker
- ½ dl ljus sirap
- 2 msk glykos
- 1 krm ättiksprit (12 %)
- ca 1 msk flingsalt
- 175 g vitchoklad, finhackad
- 50 g mörk choklad, finhackad
Gör så:
- Lägg nötterna i små högar, ca 5 i varje, på bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull. Rör ner övriga ingredienser. Koka upp över låg värme tills allt socker har lösts upp. Ta bort eventuell socker på sidorna av kastrullen med en blöt pensel.
- Öka värmen något och låt koka till en temperatur av 116 grader.
- Lägg en klick karamell på varje hög med nötter. Fös ihop nötterna lite så att varje hög håller ihop. Strö över lite flingsalt. Låt stelna.
- Smält den vita chokladen i en skål över ett sjudande vattenbad. Lägg en klick choklad på varje nöt- och karamellhög. Låt stelna.
- Smält den mörka chokladen och ringla över.


