
En julifierad version av polentakaka med saffran, mandel, apelsin och citron. Perfekt som sött till frukost eller fika.
Antal: 10-12 bitar portioner
Ingredienser:
- 1 kuvert á 1/2 g saffran
- 2 1/2 dl strösocker
- 1 tsk citronsaft
- 2 msk apelsinsaft
- 1 tsk rivet apelsinskal
- 200 g rumsvarmt smör
- 3 ägg
- 1 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 kryddmått salt
- 3 dl mandelmjöl
- 1 1/2 dl polentagryn
- 1/2 dl olivolja
Gör så:
- Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en rund bakform med löstagbar botten.
- Mortla saffran med 1 msk socker i en mortel. Rör ihop med citron- och apelsinsaften samt apelsinskal. Vispa smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget. Tillsätt saffranblandningen.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop med äggblandningen tillsammans med mandelmjöl, polenta och olivolja. Blanda till en slät smet.
- Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
- Låt kakan svalna något i formen. Stjälp sedan upp den på ett galler och låt kallna helt.


