Grissini

Dessa italienska brödpinnar ställs normalt fram på bordet som ett litet tilltugg. Här gör vi två olika varianter – den traditionella som görs med jäst men även en lite snabbare variant som görs med bakpulver. Vi bjuder även på en massa olika smaksättningar – som ger ännu godare och vackrare grissinis.

Antal: ca 30 stycken per deg portioner

Ingredienser:

  • 25 g jäst (½ paket)
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 msk raps- eller solrosolja
  • 1 tsk strösocker
  • 1 ägg, vispat
  • 5–6 dl vetemjöl
  • 1 ägg, lätt vispat
  • flingsalt och/eller vallmofrön och torkade örter
  • 5 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 50 g smör, kylskåpskallt
  • 1–1 ½ dl isvatten
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt

Gör så:

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av vattnet i bunken och rör tills jästen har löst sig. Rör i resten av vattnet samt salt, olja, socker och ägg.
  3. Blanda i det mesta av vetemjölet och arbeta degen smidig i maskin eller för hand. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
  4. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Dela den i 30 bitar och rulla till smala längder, cirka 25 cm långa. Lägg längderna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper, och låt jäsa utan bakduk i cirka 20 minuter.
  6. Värm ugnen till 200 grader. Pensla försiktigt med ägg. Strö på salt och eventuellt vallmofrön och örter. Grädda i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.
  7. Värm ugnen till 175 grader.
  8. Blanda vetemjöl, salt och bakpulver i en matberedare. Klicka i smör och kör i några sekunder.
  9. Tillsätt isvatten i omgångar medan maskinen är igång tills det blir en smidig deg.
  10. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 30 bitar. Rulla bitarna till smala längder, cirka 25 cm långa. Lägg längderna på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
  11. Pensla med olivolja och strö över flingsalt. Grädda i cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.
  12. Med västerbottensost:Tillsätt 1 dl riven västerbottensost i de torra ingredienserna.
  13. Med rödbeta:Koka 1 skalad rödbeta mjuk i vatten. Låt vattnet svalna och blanda sedan 2 msk av rödbetsvattnet med cirka 1 dl vatten och tillsätt i degen.
  14. Med morot:Tillsätt cirka 1 dl morotsjuice istället för vatten i degen.
  15. Med tomat:Tillsätt 2 msk tomatpuré blandad med cirka 1 dl vatten i degen.
  16. Med persilja:Mixa 1 dl persilja med 2–3 msk vatten till en puré. Blanda med cirka 1 dl isvatten och tillsätt i degen.
  17. Med parmesan:Tillsätt 1 dl riven parmesan innan mjölet tillsätts.
  18. Med citron och dill:Tillsätt 1 msk rivet citronskal och 1 msk hackad dill innan mjölet tillsätts.
  19. Med soltorkade tomater:Tillsätt 6 hackade soltorkade tomater i olja innan mjölet tillsätts.
  20. Med persilja och basilika:Tillsätt 1 msk hackad persilja och 1 msk hackad basilika i degen innan mjölet tillsätts.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Cajun-friterade pickles med Ranch dip

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x