
Ugnsbakad kyckling kommer verkligen till sin rätt när den får bakas med söta och syrliga äpplen och druvor. Foto Helen Pe
Tid:
Antal: ca 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 1 hel kyckling á ca 1. 2 kg
- 50 g rumsvarmt smör
- Rivet skal från 1/2 citron
- 2 vitlöksklyftor, pressade
- 1/2 tsk salt + 2 tsk flingsalt
- 2 msk olivolja
- 1/2 tsk svartpeppar
- 2 kvistar rosmarin
- 3 – 4 röda äpplen
- 500 g druvor
- 3 dl äppelmust eller äppelcider
- 200 g chèvre
- 1/2 dl crème fraîche
- 1 dl hackade rostade valnötter
- 1 msk honung
Gör så:
- Värm ugnen till 200 grader.
- Blanda 50 g smör, 1/2 tsk salt, vitlök och citronskal. Lägg kycklingen i en ugnsform och tryck försiktigt in smöret under skinnet. Lägg även en klick smör i kycklingens buk.
- Gnid in kycklingen med olivolja, flingsalt och pepper. Salta och peppra även i kycklingens buk.
- Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Lägg några äppelklyftor och rosmarinkvistarna i buken. Bind upp kycklingen med steksnöre. Sprid ut druvorna och resterande äppelklyftor runtom kycklingen i ugnsformen.
- Ställ in kycklingen i ugnen i ca 1 timme. När 15 – 20 minuter kvarstår häll ner musten i formen. Fortsätt ugnsbaka kycklingen tills innertemperaturen är 82 grader längst in vid benet, eller när köttvätskan som kommer ut ur kycklingen när man skär i den är genomskinlig och klar.
- Rör ihop ingredienserna till chèvrekrämen. Servera med kycklingen.


