Aubergine med kinesisk vitlök- och sojasås

Alltså, aubergine med kinesisk vitlök- och sojasås är så vansinnigt gott. Första gången vi smakade det var när vi fick uppleva en äkta kinesiskt nyårsmåltid. Vi måste ha ätit över 40 olika rätter och även om allt var supergott så var det just denna rätt som verkligen utmärkte sig.

Tid: 40 minuter + 2 timmar
Antal: 2-4 portioner portioner

Ingredienser:

  • 2 aubergine
  • ca 3 msk salt
  • ½ dl maizena
  • 2 – 3 dl rapsolja
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 msk finhackad färsk ingefära

  • 1 tsk finhackad röd chili

  • 1 tsk olja

  • ½ dl kinesisk mörk soja

  • ½ dl strösocker

  • 2 msk kinesisk vinäger (alt balsamicovinäger)

  • 2 msk torr sherry (eller Shaoxingvin)

  • 1 tsk sesamolja

Gör så:

  1. Skär auberginen i bitar. Strö lite salt över auberginebitarna och lägg i ett durkslag i 2 timmar, så att vätskan rinner av. Skölj och torka med hushållspapper.
  2. Fräs vitlök, ingefära och chili i oljan i en stekpanna i någon minut. Tillsätt övriga ingredienser och låt sjuda i ca 5 minuter.
  3. Lägg hälften av auberginen i en plastpåse och tillsätt hälften av maizenan. Skaka om så att all aubergine täcks. Lägg över på ett fat. Gör likadant med resterande aubergine och maizena.
  4. Häll upp rikligt med olja i en stekpanna, så att minst 1 cm av botten täcks. Stek auberginen, några åt gången, tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på hushållspapper. Håll varma på låg värme i ugnen.
  5. Värm såsen och blanda med auberginen.
  6. Servera direkt – gärna med jasminsris.

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

Nästa inlägg

Ugnsbakad sötpotatis med rödkål, tranbär och cashewdressing

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x