
Dulce de leche är kondenserad mjölk som har fått koka ner till en tjock kolakräm – och finns numera att köpa i alla livsmedelsbutiker. Servera dessa maränger som de är – eller gör en dessert utav dom genom att toppa med t ex grädde, glass, banan eller bär.Foto: Lisa Björner
Tid:
Antal: 8 – 10 stycken portioner
Ingredienser:
- 100 g äggvita (ca 3 äggvitor)
- ½ tsk vitvinsvinäger
- 1 dl strösocker
- 2 dl florsocker
- 100 g mörk choklad
- 100 g dulce de leche
Gör så:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa äggvitorna tillsammans med vitvinsvinäger i en ren bunke till ett mjukt skum. Fortsätt vispa och tillsätt strösocker, lite i taget. Vispa till en maräng.
- Sikta ner florsockret, lite i taget, och vänd försiktigt ner i marängen.
- Smält chokladen över ett hett vattenbad.
- Rör om dulce de lechen så den blir slät. Blanda ner den lite försiktigt i marängen. Häll sedan ner nästan all choklad i marängen. Blanda ytterst lite – för att få en marmorerad effekt.
- Klä en plåt med bakplåtspapper. Klicka ut marängen på plåten.
- Ställ in plåten på nedersta falsen och sänk direkt värmen till 100 grader. Grädda marängen i ca 1 ½ timme.
- Stäng av ugnen och låt marängen svalna i ugnen med luckan på glänt.


