
En ljuvlig krämig pumpasoppa toppad med söt-heta pumpakärnor för lite sting. Perfekt för höstlovet!
Antal: 4 portioner portioner
Ingredienser:
- 700 g pumpakött
- 2 msk olivolja
- 1 stor gul lök
- 2 morötter
- 1 stjälk blekselleri
- 2 msk smör
- ca 11-12 liter grönsaksbuljong
- efter smak Salt
- efter smak peppar
- 1 dl crème fraîche
- 2 dl pumpakärnor
- 1 msk lönnsirap
- ½ msk rapsolja
- 1 krm cayennepeppar
- 1 nypa salt
Gör så:
- Värm ugnen till 175 grader. Skala och kärna ur pumpan. Skär pumpaköttet i stora skivor. Lägg på en bakplåt, ringla över olivolja och rör om. Rosta i ugnen ca 20 minuter eller tills pumpan är mjuk. Tag ut plåten från ugnen men låt ugnen vara på – för att rosta pumpakärnorna.
- Rör ihop rapsolja, lönnsirap, cayennepeppar och salt i en skål. Tillsätt pumpakärnor och blanda väl. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Sprid ut pumpakärnorna på plåten och rosta i ugnen i ca 10 minuter eller tills de är gyllenbruna. Ha uppsikt så att de inte bränns. Låt svalna något.
- Under tiden pumpan är i ugnen, skala och hacka lök, morötter och selleri. Fräs grönsakerna i smör i en kastrull i några minuter. Tillsätt den rostade pumpan och grönsaksbuljong. Koka upp och låt småkoka i ca 10 minuter. Mixa soppan med en mixerstav eller i en matberedare tills den är slät. Smaka av med salt och peppar.
- Garnera soppan med en klick crème fraîche och pumpakärnor.


